Navigation Menu

Ciasto z sercem + Fackelmann

W lutym, przed Walentynkami postanowiłam wypróbować przepis na ciasto w cieście. 

Ciasto cytrynowe już robiłam, przepis mam z gazety, kakaowe jest bardzo podobne.

A sam pomysł wykluł się z : Muffinki z sercem
Przy okazji testowałam parę rzeczy od Fackelmanna.

Przepis:
Skł.: CIASTO I- kakaowe
- 1szklanka mąki
-2 jaja
-łyżeczka proszku do pieczenia
-0,5 szklanki cukru
-pół kostki margaryny (125g)
-2 łyżeczki naturalnego, gorzkiego kakao – lub czerwony barwnik spożywczy , będzie efektowniej :)
CIASTO II- cytrynowe
-2 szklanki mąki
-4 jaja
-1 szklanka cukru
-łyżeczka proszku do pieczenia , łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli
-220 g margaryny
-skórka otarta z dwóch cytryn
-sok wyciśnięty z jednej cytryny
-ewentualnie olejek cytrynowy
Wykonanie:
Ciasto I:
Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy (pojedynczo ) jajka ciągle mieszając, dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao (lub czerwonym barwnikiem spożywczym)- mieszamy.


Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy ok.40-50 minut w 180 st. 

Sprawdzamy  czy ciasto jest upieczone przez włożenie patyczka do środka- jeśli wyciągnięty będzie suchy, znaczy , że ciasto jest już dobre.
Upieczone i wystudzone ciasto kroimy w plastry grubości ok. 1 cm. Z każdego plastra wykrawamy foremką serduszko.

Ciasto II:
Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 jaku stale mieszając, dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem, solą.
Mieszamy.
Dodajemy skórkę otartą z cytryn i sok z cytryny, razem wszystko delikatne, ale dokładnie mieszamy. 



Małą część ciasta cytrynowego wykładamy do keksówki, na cieście układamy delikatnie serduszka jedno o bok drugiego pionowo (delikatnie je wciskamy). 





Pozostałą częścią ciasta pokrywamy kakaowe serca- ja zrobiłam to za pomocą rękawa dekoracyjnego (bez nakładki), najpierw wycisnęłam ciasto na boki formy, potem na górę, na koniec ciasto wyrównałam łyżką.




Ciasto należy piec ok. 50-60 minut w 180st. (aż patyczek będzie suchy).
Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego !

Recenzja produktów, które dostałam w ramach współpracy blogowej od firmy Fackelmann .

1) Silikonowa foremka keksowa.

Wymiary: długość : ok.25cm
szerokość: ok. 9,5cm
głębokość: ok.6,5cm
Cena: ok.20zł
Forma silikonowa wytrzymuje dużą różnicę temperatur: od -40 st. do 230 st. i nadaje się do kuchenek mikrofalowych.

Formy silikonowe od dziś są moimi ulubionymi!
Nie trzeba ich natłuszczać, wykładać papierem, smarować, cudować, brudzić się nie potrzebnie, po prostu: bierzemy formę, wlewamy ciasto, wkładamy do piekarnika i już. Jaka oszczędność wody i czasu.
Upieczone ciasto bardzo łatwo wyjąć z formy, wystarczy je lekko odgiąć i samo wychodzi:)




Forma jest łatwa w użyciu, a także lekko się ją myje. Nie trzeba szorować jak w przypadku zwykłych blaszek, wystarczy ciepła woda i odrobina płynu, wszystko od razu jest czyste. Może to też dlatego, że ciasto nie przywiera do silikonu (nawet te przypalone ).

Forma ma bardzo stabilny spód. Pomimo tego, że jest elastyczna i giętka, nie wywróci się.




I jedna z najważniejszych rzeczy- silikon nie rdzewieje! :)


Możemy w niej piec keksy, ciasta jogurtowe, pasztety, a także chleby.
Rzecz przydatna w kuchni każdej gospodyni, a szczególnie tym początkującym, albo mężczyznom- formę można myć w zmywarce:)
Cena tej formy nie jest wygórowana, ponieważ silikonowa keksówka jest dużo wygodniejsza niż zwykła.
Śmiało powiem: Niska cena za Wysoką jakość Fackelmanna!

2) Rękaw dekoracyjny




Cena: ok. 13zł
Ilość: 20 sztuk jednorazowych + 3 różne nasadki dekoracyjne
Na początku nie byłam przekonana do jednorazowych rękawów, ale jakość Fackelmanna jak zawsze nie zawodzi.

Rękawy są wytrzymałe i mocne, proste w użyciu, wygodne- po użyciu wyrzucamy i już.
Opakowanie jest naprawdę pomysłowe. Z boku mamy otwarcie, dzięki któremu możemy pojedynczo (i faktycznie pojedynczo wychodzą!) wyciągać rękawy. Z tyłu opakowania jest instrukcja obsługi jak się do rękawów zabrać.








Mamy do dyspozycji 3 rodzaje nakładek, które po użyciu myje się pod bieżącą wodą (nie w zmywarce), które się nie zapychają.

  



Polecam!

3) Foremki do wykrawania ciastek – dostałam je od mamy w prezencie urodzinowym, leżały dwa miesiące, o zgrozo nie miałam ich kiedy wypróbować. Podczas testów Walentynkowych z Fackelmannem przyszedł czas i na foremki.




Cena: ok. 16 zł
Ilość: 6 sztuk


Foremki są wykonane z plastiku, w opakowaniu jest 6 różnych wzorów- na każdą okazję, co sprawia, że są funkcjonalne i możemy ich częściej używać. Są bardzo wygodne w użyciu, nie miałam problemów, żeby wykroić formę, a wykrawałam w delikatnym cieście.
Wydają się być bardzo wytrzymałe i za pewne takie są :)
Testowanie z Fackelmannem już należy do moich ulubionych :) Wysokiej jakości produkty, za średnią cenę. Opłaca się w nie zainwestować, posłużą na dłużej! 

Te oraz inne produkty możecie znaleźć na stronie Fackelmann’a.
Zapraszam i gorąco polecam!


 


Artykuł dostępny również w serwisie Przepis na Kobietę:
http://przepis-na-kobiete.pl/Artyku%C5%82y/193/ciasto-z-sercem

1 komentarz:

  1. Jak już pisałam na przepisie na kobietę pomysł świetny na ciasto :D Rękawy do dekoracji to bardzo przydatny gadżet Pani domu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Staram się zaglądać do wszystkich, którzy zostawią u mnie ślad. Do zobaczenia.