Navigation Menu

Drożdżowiec z mrożonymi owocami

Dzięki uprzejmości Pani Bernadetty (ośmielę się napisać- mojej fanki na FB), miałam okazję wypróbować przepyszne ciasto drożdżowe. Najważniejsze dla mnie- amatorki w pieczeniu, było to, że ciasto jest proste w wykonaniu:)
Dziękuję za przepis i udostępniam go wszystkim innym, by też spróbowali.

Rada od Pani B.:
„Ciasto szybciej urośnie, jeśli mleczko będzie miało temperaturę pokojową, a nawet odrobinę cieplejszą, ale nie może być gorące”.
Składniki:
125g masła, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mleka, 3 jaja, 3 szklanki mąki, 50 g drożdży,
+ mrożone owoce

Wykonanie:
Cukier, mleko, drożdże, masło (pokrojone w kostkę) wrzucamy do naczynia (ważna jest kolejność), bez mieszania odstawiamy na 3 godziny.






Po upływie tego czasu, kiedy ciasto nam już wyrośnie dodajemy jaja, mąkę, mieszamy.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzch dajemy mrożone owoce (bez wcześniejszego rozmrażania), bądź w sezonie świeże- Pani B. radzi, aby dodać rabarbaru- z pewnością spróbuję!



Na wierzch kruszonka: wystarczy utrzeć 0,5 szklanki mąki i 100g masła, ja dodałam troszkę cukru waniliowego- tak od siebie.
Pieczemy około 40 minut w 180′ C na złoty kolor.






Gotowe posypujemy cukrem pudrem.






Smacznego:)
Jeszcze raz dziękuję za ten cudowny przepis!
Pozdrawiam serdecznie Panią B :) 




 

0 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz. Staram się zaglądać do wszystkich, którzy zostawią u mnie ślad. Do zobaczenia.