Navigation Menu

Tiramisu w pucharkach

Tiramisu- najsłynniejszy włoski deser. Włosi w upalne dni jedzą je na drugie śniadanie.
Najlepsze jest, gdy zrobi się je dzień wcześniej i schłodzi dobrze w lodówce.
W przepisie bardziej tradycyjnym znajdziemy jajka zamiast bitej śmietany. Wersja jajeczna nie smakuje mi zbytnio i przepis został zmodyfikowany na śmietanową:)

Składniki:
500g sera mascarpone
400ml śmietany kremówki- 30 %
4 łyżki cukru pudru
2 filiżanki espresso
biszkopty- podłużne, około 300-350g
gorzkie kakao – do posypania deseru
ewentualnie 2 łyżki likieru amaretto

Przygotowanie:
Pierwszą rzeczą jaką powinniśmy zrobić jest zaparzenie kawy. W międzyczasie nam ostygnie.




Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem- można dodać większą ilość- ja wolę mniej słodkie.
Dodajemy serek mascarpone,ewentualnie można dodać cukier waniliowy.





Do ostudzonej kawy wlewamy likier amaretto. W naparze moczymy biszkopty. Biszkopty układamy w pucharkach, następnie przekładamy masą z mascarpone i śmietany, na zmianę- układamy tak warstwami.  








Ostatnią warstwą powinna być ta śmietanowa. Posypujemy dużą ilością gorzkiego kakao. Wstawiamy do lodówki, by deser się dobrze schłodził.

Smacznego!





 



0 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz. Staram się zaglądać do wszystkich, którzy zostawią u mnie ślad. Do zobaczenia.