Navigation Menu

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i szpinakiem

Składniki:
60 dag ziemniaków, 30 dag mrożonego szpinaku, 30 dag mielonego mięsa, 4dag masła, 5dag mąki, 250ml mleka, gałka muszkatołowa, biały pieprz, 5dag startego sera, 2 łyżeczki oleju, sól, pieprz, czosnek granulowany

Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, przestudzić, obrać. Szpinak włożyć do garnka, dodać troszkę wody ( żeby się nie przypalił). Podgrzewamy, aż całkowicie się odmrozi. Doprawiamy (sól, pieprz, czosnek granulowany), czekamy aż woda odparuje. Zdejmujemy z ognia.

Na patelni roztapiamy masło, oprószamy mąką, zasmażamy. Zasmażkę dodajemy do gorącego mleka, mieszamy. Sos doprawiamy białym pieprzem, gałką muszkatołową. (Beszamel bez białego pieprzu i gałki muszkatołowej nie istnieje )

Mięso smażymy na patelni, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Obrane ziemniaki kroimy w plastry. Formę żaroodporną smarujemy tłuszczem. Warstwami układamy połowę ziemniaków , szpinaku, mięsa, smarujemy beszamelem. Układamy dalsze warstwy. Polewamy resztą sosu. Pieczemy 40 minut w 200st.
Na 10 minut przed końcem pieczenia odkrywamy i posypujemy startym serem.





Smacznego!


0 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz. Staram się zaglądać do wszystkich, którzy zostawią u mnie ślad. Do zobaczenia.