Navigation Menu

Pancakes- naleśniki amerykańskie

Dziś przepis na naleśniki amerykańskie.
Wypróbowane- puszyste, nie za słodkie, pyszne.



Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki cukru
3 szklanki maślanki
2 żółtka
3 łyżki roztopionego masła
3 białka

Wykonanie:
"Suche" produkty wymieszać ze sobą.
"Mokre" : do maślanki dodać żółtka, roztopione masło i wymieszać. Połączyć z produktami "suchymi".
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. 
Smażyć obustronnie małe placki.

Gotowe naleśniki polewamy syropem klonowym (może go zastąpić miód), lub śmietaną/ jogurtem. Można je podawać z dowolnymi składnikami- np. z dżemem, owocami.



Pozdrawiam;)

0 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz. Staram się zaglądać do wszystkich, którzy zostawią u mnie ślad. Do zobaczenia.