Navigation Menu

Zapiekanka z cukinią i kaszą gryczaną.

Uwielbiam lidla- między innymi za kuchnię lidla i inspiracje.
Zapiekanka z cukinią i curry (tak bodajże nazywa się w oryginale) u nas przeszła małą metamorfozę na zapiekankę z cukinią i kaszą gryczaną :)
Ta potrawa gości u nas średnio raz w tygodniu.
Podam Wam przepis, ale przyznam się, że zawsze robię ją inaczej- ostatnia wersja miała w sobie 2 razy więcej mięsa, więcej kaszy i z powodu braku dużego naczynia żaroodpornego wylądowała w blasze do ciasta :)

Składniki:
ok 30 dag mięsa mielonego,
duża cebula- pokrojona w kostkę,
ząbek czosnku- posiekany,
1 marchewka- umyta, obrana i starta na tarce o dużych oczkach,
150- 200g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko,
2 żółtka jajek,
1 cukinia- umyta i posiekana w plastry,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
ser żółty do posypania,
posiekana natka pietruszki,
przyprawy: sól, pieprz, curry, majeranek- według gustu,
olej do smażenia

Na sos beszamelowy:
2 łyżki mąki,
2 łyżki masła,
500 ml mleka,
biały pieprz, gałka muszkatołowa, sól
(Z białym pieprzem należy uważać, gdyż jest on mocniejszy niż czarny)

Wykonanie:
Gotujemy kaszę gryczaną na sypko, odcedzamy (np przez sitko), wsypujemy do miski. Po ostudzeniu dodajemy żółtka jajek. Mieszamy.
Mięso mielone doprawiamy, smażymy na rozgrzanym oleju, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę.
Dodajemy startą marchew, posiekany czosnek- podlewamy wodą (ok pół szklanki), dusimy pod przykryciem.

Czas na sos:
Do garnka wrzucamy masło, kiedy się rozpuści wsypujemy mąkę- mieszamy.
Dolewamy mleka, przyprawiamy.Ciągle mieszając, czekamy aż się zagotuje i zgęstnieje.
Sos dolewamy do miski z kaszą, mieszamy i czekamy aż wystygnie.

(Wersja troszkę szybsza: W jednym garnku zagotowujemy mleko, w drugim rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę. Kiedy mleko zaczyna się gotować- dodajemy zasmażkę, szybko przyprawiamy i mieszamy. Aby nie porobiły się grudki, należy ciągle mieszać. )

Mieszamy mięso na patelni. Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą (ok 3/4 szklanki) i dodajemy na patelnię. Mieszamy. Jeśli wody jest za dużo- należy ją odparować (bez przykrycia, mieszając), jeśli jest za mało- dodać :)

Piekarnik nagrzewamy do 180- 190 stopni.
Do naczynia żaroodpornego wsadzamy część kaszy z sosem, delikatnie sypiemy startego żółtego sera, na to nakładamy farsz mięsny, kolejną porcję kaszy z beszamelem, na to plasterki cukinii * i starty żółty ser. Przykrywamy i do piekarnika na 20-30 minut.
Pod koniec pieczenia można odkryć naczynie, by ser się spiekł.

*My na plastry cukinii sypiemy zioła typu oregano, majeranek, bazylia. W oryginalnym przepisie cukinię się marynuje w ziołach i podsmaża na patelnii.




Mam nadzieję, że też się zarazicie tą zapiekanką, jest pyszna. Tylko trzeba po niej dużo zmywać :P
Smacznego!



18 komentarzy:

  1. Aż zgłodniałam! :D Musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniami! Coś dla mnie, zdecydowanie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie :) zostałaś nominowana do The Versatile Blogger Awards szczegóły na http://gugusiowyswiat.blogspot.com/2013/11/nominacja-i-nie-tylko.html#more

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada bardzo smakowicie. Uwielbiam cukinie, wiec pewnie zrobie. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zainspirowałaś mnie, jutro chyba zakupię cukinię :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Staram się zaglądać do wszystkich, którzy zostawią u mnie ślad. Do zobaczenia.