Navigation Menu

Wspomnienie lata- przepis na gofry domowe.

Odkąd mamy w domu gofrownicę, bardzo często jemy gofry. Starszy podłapał i mówi: "Si kapka z dziemem" (ciepła kanapka z dżemem :) ).

Mamy swój sprawdzony sposób na to, żeby gofry były chrupiące i pyszne.

Składniki:
*ok 500 g mąki,
*4 jajka- osobno żółtka i białka,
*0,4 l mleka,
*150 g masła,
*150 g cukru pudru,
*20 g proszku do pieczenia,
*łyżeczka cukru waniliowego.

Wykonanie:
Masło rozpuść w garnku, po czym wystudź je. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę, do masy stopniowo dodawaj mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia), mleko oraz roztopione masło. Dobrze wymieszaj.
Ubij na sztywno białka, dodaj je do masy i delikatnie wymieszaj.

Rozgrzej gofrownicę, po ok 3 minutach posmaruj ją olejem (za pomocą silikonowego pędzelka).
Gofry po usmażeniu oprzyj o coś (jak się je położy to opadną), może to być np kratka od piekarnika.
Podawaj z dżemem, cukrem pudrem, czekoladą, owocami.



Smacznego :)


7 komentarzy:

  1. allle pychotka :) robię od czasu do czau

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdybym tylko miała gofrownicę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. o losie! Jak ja dawno, ale to bardzo dawno nie robiłam gofrów... ;-(
    Muszę chyba odświeżyć sobie ten smak ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale dawno nie jadłam gofra, aż bym spróbowała :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Staram się zaglądać do wszystkich, którzy zostawią u mnie ślad. Do zobaczenia.