Navigation Menu

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą- przepis.

Dawno nie gościł na blogu post kulinarny, najwyższy czas to zmienić.
Dziś przepis na typowy piątkowy, bezmięsny obiad: placki ziemniaczane, z niestandardowym dodatkiem: kapustą kiszoną.

Z podanych proporcji wychodzi ok 17 średniej wielkości placków.



Składniki:
0,5 kg kapusty kiszonej (drobno pokrojonej, odsączonej z soku),
4-5 średniej wielkości ziemniaków (obranych, umytych, startych),
1 marchewka (obrana, umyta, starta),
2 jajka,
sól, pieprz,
2-3 łyżki mąki,
koperek/ natka pietruszki do posypania,
olej do smażenia.

Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki, powstanie nam dość gęste ciasto, które łyżką nakładamy na patelnię i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Po usmażeniu warto odsączyć placki z tłuszczu, wystarczy je położyć na ręczniku papierowym.
Gotowe placki posypujemy natką pietruszki lub koperkiem.

Nie jest to najzdrowszy obiad, jednak pojawia się na naszym stole raz na tydzień/ dwa. Plusem takiej potrawy jest to, że mogę przemycić w niej wiele warzyw, których normalnie moje dzieci nie tkną (np kiszonki). O innych wariacjach plackowych opowiem Wam następnym razem :)


Smacznego :)


10 komentarzy:

  1. Zaskoczyłaś mnie połączeniem smaków! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Siebie też jak je odkryłam :D Lubię nietypowe połączenia ;)

      Usuń
  2. u mnie młodsza nie ruszy kapusty kiszonej, a marchewkę w zupie zje tylko jak jest starta na tarce, inaczej wyjada tylko ziemniaki z zup :P
    te placki mnie zainteresowały

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O widzisz, u mnie odwrotnie, Młodszy zje surówkę, Starszy nawet nie powącha. Warto zrobić, spróbować, może i u Was przejdzie :)

      Usuń
  3. O proszę. Ja robiłam standardowe w czwartek jeden je z keczupem drugi z cukrem. Bede u mamy to podpowiem pomysł

    OdpowiedzUsuń
  4. A co do kiszonek to ogóraski chłopcy uwielbiają

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ogórki u nas tez przejdą :)kiszonki trzeba jeść, bo to przecież naturalne probiotyki. Ja z Młodszym jemy placki zwykle z keczupem, Starszy tylko z cukrem :)

      Usuń
  5. ja z kolei lubię placki ziemniaczana, tradycyjne, do zupy ogórkowej :D inaczej ogórkowa mi nie smakuje :D a ten przepis wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oo, dla mnie to nowość, ale bardzo chętnie wypróbuję :D ja z kolei jem pomidorówkę z ciastem drożdżowym :)

      Usuń
  6. O super :D W piątek koniecznie na obiad :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Staram się zaglądać do wszystkich, którzy zostawią u mnie ślad. Do zobaczenia.