Navigation Menu

Roladki z łososia- idealna przystawka na Sylwestra.

Stary rok dobiega końca, już jutro sylwester. Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszną, szybką w wykonaniu przystawkę. 



Roladki z łososia
Składniki:
cienkie plastry wędzonego łososia,
ząbek czosnku,
rozdrobniony szpinak,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
serek śmietankowy (np Philadelphia)

Wykonanie:
Ząbek czosnku drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju (chwileczkę, niedługo by nie był gorzki). Na patelnię dodajemy szpinak i dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy do ostygnięcia.

Plastry łososia rozkładamy i smarujemy serkiem. Kładziemy na nie ostudzony szpinak, zwijamy w roladki, owijamy folią i wstawiamy do lodówki, by się schłodziły (na ok 2 godziny).

Dodatkowo można owinąć roladki cukinią- kroimy ją w cieniutkie plasterki (wzdłuż- jak marchewkę) najlepiej obieraczką do warzyw. Paseczki cukinii blanszujemy i owijamy nimi roladki łososiowe.

Moje roladki wyszły mało zwinięte, ponieważ ukroiłam za krótkie płaty łososia.
Przystawkę robi się szybko, potrzebuje ona jednak czasu, żeby się schłodzić, wtedy jest idealna.



Smacznego :)
Ps. Ten przepis bierze udział w konkursie u Mamy Oskarka- spieszcie się trwa on tylko do jutra:

8 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł. Ja robię jeszcze inaczej. Biorę okrągłe ciasto pita, smaruję serkiem śmietankowym, kładę na to wędzonego łososia i wszystko zwijam w ciasny rulon. Wsadzam do lodówki na krótki czas, aby lepiej się kroiło. Po wyjęciu kroję na krążki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja robię taką wersję - biały twaróg mieszam z łyżką śmietany i dosypuję posiekanych orzechów.... a całość zawijam w płaty wędzonego łososia i dla dekoracji posypuję szzypiorkiem - roladki pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś te roladki i są naprawdę smaczne. Polecę może jeszcze pierś pod brzoskwiniami. MMMMMmmm pycha...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis:) Jeszcze niedawno by mnie odstraszył:) dopiero kilka dni temu spróbowałam i stwierdziłam, że lubię szpinak:) i przekonałam się jak bardzo jest pyszny a tyle lat żyłam z błędnym przekonaniem:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Staram się zaglądać do wszystkich, którzy zostawią u mnie ślad. Do zobaczenia.