Navigation Menu

Prosty przepis na pyszną pizzę.

Podzielę się dziś z Wami przepisem na pizzę idealną. 
Oczywiście nie namawiam do częstego jej spożywania, ale raz na jakiś czas można zgrzeszyć :)

Składniki

Ciasto:
30 g świeżych drożdży,
400 g mąki Jeżeli ciasto ma być cienkie- tortowa typ 450. Jeśli grubsze- polecam mąkę typu 550,
3 łyżki oliwy z oliwek,
pół łyżeczki soli,
1/3 szklanki mleka (w temp pokojowej)
1/3 szklanki letniej wody
łyżeczka cukru
2 łyżki ziół U mnie jest to oregano połączone z bazylią (suszone).

+ mąka do podsypania blatu

Sos:
koncentrat pomidorowy (mały słoiczek),
2 łyżki pikantnego ketchupu,
zioła prowansalskie ja dodaję 2 łyżki, Wy możecie dodać według uznania mniej lub więcej.

Wykonanie:
Do głębokiej miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, mieszamy. Na środek wkruszamy drożdże i posypujemy je cukrem. Dodajemy oliwę z oliwek. Mleko łączymy z wodą i wlewamy odrobinę do miski. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając mleko z wodą. Na sam koniec wsypujemy zioła. 
Ciasto musi być dobrze wyrobione to znaczy elastycznie i gładkie. W moim przypadku jest to ok 10 minut porządnego zagniatania. Ważne jest pamiętanie o tym, by nie podsypywać zbyt dużą ilością mąki, aby ciasto nie było zbyt twarde i suche. Żeby wyrabianie ciasta lepiej "szło" smaruję ręce oliwą.

Kiedy ciasto jest już wyrobione odstawiamy je na godzinkę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Ciasto rośnie, a my możemy zabrać się za dodatki. Ser trzeba zetrzeć- można iść na łatwiznę i kupić gotowy. Szynkę, pieczarki- pokroić. Tak naprawdę dodatki do pizzy zależą od Waszych upodobań kulinarnych. Ja lubię pizzę z serem, brokułami, szpinakiem i pomidorami. Zamiennie, razem jeszcze nie próbowałam :)

Gdy ciasto nam już wyrośnie, bierzemy się za wałkowanie. Podsypujemy mąką blat i wałek, rozwałkowujemy i kładziemy na blachę (wcześniej posmarowaną odrobiną masła). 



Jeśli nie chcemy, by wyrosły nam bąble- nakłuwamy ciasto widelcem.



Potem smarujemy sosem, nakładamy dodatki i tak przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika.

Sos bez dodatku ziół. Zdecydowanie warto je dodać :) 



Mój piekarnik nie posiada termoobiegu, toteż piekę w 200 stopniach, przez 15- 20 minut.

Z podanych składników wychodzą 2 mniejsze pizze lub jedna naprawdę duża.



Smacznego :)

Ps. Zmieniłam szablon, jeszcze pracuję nad szczegółami. Podoba Wam się? Dajcie znać, czy jest czytelny :)

Do zobaczenia!

12 komentarzy:

  1. wygląda pysznie!
    a zmiana szablonu bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest pyszne! Cieszę się, że się podoba :)

      Usuń
  2. O matko jaka smaczna, nabrałam ochoty na pizzę :) Właśnie zauważyłam zmianę szablonu od razu, super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta jest naprawdę pyszna. Dużo robią zioła dodane do ciasta i oczywiście jego dobre wyrobienie.
      Dziękuję, jest totalnie inny niż wcześniej :)

      Usuń
  3. Kurde, jakie pyszności! :D A szablon mi się podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, grzeszyłam i się z Wami dzielę, chociaż przepisem :P
      Cieszę się :)

      Usuń
  4. Sos robie taki sam jak Ty :-) wygląda pysznie , . Ale szczerze ciasto wole z ciemnej razowej mąki .

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pizzę, twoja wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha! A ja nie dość, że na diecie, to jeszcze głodna. Chociaż to w sumie logiczne ;) Moje idealne ciasto robię prawie tak samo, tyle że bez mleka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj spokój z dietą! Naładuj warzy i mów, że to pizza dietetyczna!

      Usuń
  7. brokuł na pizzy to jednak nie dla mnie...pizza to ma być szybkie danie a tu trzeba podgotowywać ten brokuł i w ogóle...no i smak taki sobie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak trzeba lubić, to fakt. U mnie brokuły lądują na pizzy w postaci surowej :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz. Staram się zaglądać do wszystkich, którzy zostawią u mnie ślad. Do zobaczenia.