Navigation Menu

Róża nie tylko do wazonu. Właściwości kosmetyczne róży.

Róża- nieustający symbol miłości oraz kobiecości. Jej kwiaty o bardzo delikatnych płatkach urzekają nas wyglądem, zapachem ale nie tylko. Mało osób jeszcze zna ich działanie kosmetyczne. Róże występują w wielu odmianach, każda cechuje się innymi właściwościami. Dziś bierzemy na tapetę różę damasceńską.



Róża była wykorzystywana już w starożytnym Rzymie oraz Grecji w celu pielęgnacji urody i utrzymania młodego stanu skóry. Produkowano z niej między innymi balsam różany. Róża ta ma bardzo silny aromat, nawet po uschnięciu płatków. Właśnie z tego powodu róża damasceńska została składnikiem olejków czy też perfum. Największe uprawy róży damasceńskiej znajdują się np. w Bułgarii.

Olejek różany wytwarzany z róży dodaje się do różnego rodzaju kosmetyków. Jest składnikiem np. kremów, mleczek, balsamów. Podobnie jest z wodą różaną, jest ona składnikiem wielu cudownych produktów.

Róża ma bardzo dobre właściwości kosmetyczne. Poprzez dodanie jej pochodnych do kosmetyków zyskujemy naprawdę wiele. Produkt wysokiej jakości i dobrze sporządzony daje naszej skórze świetną pielęgnację. Staje się ona odżywiona, miękka, gładka. Co więcej skóra jest lepiej nawilżona a jak wiadomo nawilżenie to podstawa, gdy dbamy o wygląd naszej cery.

Warto wspomnieć o kojącym działaniu róży. Kąpiel z dodatkiem olejku różanego odpręża, relaksuje, ponadto ma właściwości antyalergiczne.

Róża ma w sobie dużą ilość witaminy E, która znana jest z dobroczynnego wpływu na cerę. Witamina ta jest nazywana „witaminą młodości”, gdyż m. in. opóźnia proces starzenia się skóry.

Kwasy owocowe zawarte w róży pomagają osobom z trądzikiem, przez poprawienie stanu skóry oraz zapewnienie jej wymaganego poziomu nawilżenia, co prowadzi do lepszego wyglądu skóry tłustej oraz zmniejszenie się trądziku.

Kosmetyki z olejkiem różanym są przeznaczone dla każdej cery, zarówno trądzikowej jak i naczynkowej. Oprócz gojenia zmian skórnych, obkurczają także naczynka. Dzięki właściwościom róży zmęczona cera będzie mieć więcej blasku, wrażliwa zaś zostanie zregenerowana. Wiotka skóra zyska więcej jędrności.

Bułgarska róża damasceńska nie bez powodu jest nazywa jednym z najbardziej drogocennych gatunków tychże kwiatów. 

Cieszmy się z jej dostępności na naszym polskim rynku i korzystajmy z cudownych właściwości. Nikt o nas lepiej nie zadba niż my same, świadome kobiety ;)





3 komentarze:

  1. Ja od dawna mam chęć na kosmetyczną wodę różaną, wszyscy zachwalają :D

    OdpowiedzUsuń
  2. róża jest teraz we wszystkim perfumy, świece, olejki, kosmetyki ma swoje właściwości i przede wszystkim cudowny zapach nie mający sobie konkurencji
    zapraszam do obserwowania http://fantastic-brand.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. róża czasami mam wrażenie,że jest niedoceniana przez kobiety

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Staram się zaglądać do wszystkich, którzy zostawią u mnie ślad. Do zobaczenia.