Navigation Menu

Paprykarz wegetariański- pomysł na szybką przekąskę.

Moje miasto Szczecin znane jest między innymi z paprykarza szczecińskiego. Jako rodowita Szczecinianka przyznaję, uwielbiam paprykarz. Skład tego produktu bywa jednak różny, niekiedy odstrasza..
Od jakiegoś czasu zwracam uwagę na to, co spożywamy. Dlatego też bardzo ucieszyła mnie paczka od Primaviki, w której był między innymi paprykarz wegetariański z kaszą jaglaną. 

Otrzymałam również: bitki wegetariańskie, steki wegetariańskie, masło orzechowe bez soli i cukru, hummus z suszonymi pomidorami oraz mix orzechowy crunchy. 



Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na zdrowe batoniki energetyczne, z dodatkiem masła orzechowego bez soli i cukru, znajdziecie go TUTAJ.

Wracając do paprykarza, według mnie Primavika odwaliła kawał dobrej roboty wypuszczając na rynek taki produkt w wersji wegetariańskiej i bezglutenowej

Skład:
woda, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy 19,5%, kasza jaglana 17%, teksturowane białko sojowe, cebula, marchew 8,5%,  przyprawy (zawierają: seler), skrobia kukurydziana, sól, seler, pietruszka, hydrolizat białka roślinnego, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego.
Produkt może zawierać sezam i gorczycę.



Paprykarz jest idealny na standardowe kanapki, ale nie tylko.  Można kombinować z wariantami podania, nie stojąc zbyt długo w kuchni ;) 
Jeżeli macie więcej czasu spróbujcie dać paprykarz jako farsz do wegetariańskich sajgonek. Wystarczy zawinąć go w papier ryżowy i smażyć w głębokim tłuszczu albo upiec w piekarniku.

U mnie wegetariański paprykarz króluje podany w tortilli.


Przed zawinięciem tortilli lub naleśnika warto jest dodać posiekanej cebulki i ogórka kiszonego. Mistrzostwo! 

Lubicie paprykarz? :) 

0 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz. Staram się zaglądać do wszystkich, którzy zostawią u mnie ślad. Do zobaczenia.