Navigation Menu

Muffinki jajeczne- pomysł na śniadanie.

Szukając nietypowych propozycji śniadaniowych trafiłam na muffiny jajeczne.


Spróbowałam, bo miałam chęć na coś nowego, lecz nie spodziewałam się, że są tak dobre.
Jest to genialny pomysł dla osób, które lubią jak śniadanie robi się prawie "samo".



Składniki:
4- 5 jajek,
2 łyżki mleka,
łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz,
3 plasterki żółtego sera,
5 plasterków szynki,
0,5 papryki czerwonej,
kawałek ogórka,

To produkty, które akurat miałam pod ręką. Tak naprawdę możecie wykorzystać wszystko, na co macie ochotę. U mnie z reguły 4 pierwsze składniki pojawiają się zawsze, reszta jest różna. Pyszne są także muffiny z pieczarkami, brokułami, szpinakiem.
Brak zawartości mąki jest plusem dla osób, które są na diecie bezglutenowej.

Jak robimy muffiny?
Jajka mieszamy z mlekiem, ziołami oraz przyprawami.
Resztę produktów kroimy w kosteczkę i wkładamy je do formy na muffiny- najlepiej silikonowej, będzie wygodniejsza. Zalewamy nasze składniki masą jajeczną.





Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy 20-25 minut.

Gotowe muffiny przekładamy na talerzyk i posypujemy świeżym szczypiorkiem.
Z podanych składników wychodzi 6 sztuk muffinek.



Smacznego :)

5 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz. Staram się zaglądać do wszystkich, którzy zostawią u mnie ślad. Do zobaczenia.