Navigation Menu

Bezglutenowe muffinki z mąki kokosowej. Szybkie, łatwe, pyszne!

Jakiś czas temu zdecydowałam się przejść na dietę bezglutenową. Dolegliwości, które miałam wskazywały w większości na nietolerancję glutenu. Przewertowałam chyba całe internety, w poszukiwaniu odpowiedniej żywności, przepisów i tzw. "dobrych rad". 

 

Najłatwiej było zrezygnować z pszennego pieczywa, ponieważ domowe chleby bezglutenowe są dużo smaczniejsze. Najtrudniej było ze słodyczami, nie ukrywam: jestem łasuchem ;) Aktualnie nie eliminuję całkowicie glutenu, staram się go ograniczać.Wciąż poszerzam swoją wiedzę na ten temat i próbuję nowych potraw, więc możecie liczyć na większą ilość przepisów.

 

Dziś podzielę się z Wami przepisem na bezglutenowe muffinki z mąki kokosowej. Uwielbiam je ze względu na smak oraz szybkość wykonania. Nie są to babeczki wegańskie, aczkolwiek jajka można zastąpić siemieniem lnianym, a mleko krowie- np kokosowym.

ciasta bezglutenowe


Składniki:
3 jajka
0,5 szklanki mleka
5 łyżek oleju kokosowego- forma stała
8 łyżek mąki kokosowej 
ziarenka z 1 laski wanilii- ewentualnie aromat waniliowy
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatki:
6 łyżeczek masła orzechowego
Przygotowanie:
Rozpuszczamy olej kokosowy, możemy to zrobić w mikrofalówce lub małym garnuszku. Wystarczy trochę podgrzać i z konsystencji stałej, zrobi się ciekła.
Jajka miksujemy wraz z mlekiem, dodajemy rozpuszczony olej i ziarenka z laski wanilii. 
W drugiej misce mieszamy ze sobą tzw. suche składniki: mąkę oraz sodę.

Wymieszane mokre składniki partiami dodajemy do suchych, stale mieszając. Masa, którą uzyskamy jest bardzo gęsta, trochę twarogowa. Tak właśnie ma być, a dzieje się to przez właściwości mąki kokosowej- bardzo szybko chłonie wodę. 

ciasta bezglutenowe


Ciasto umieszczamy w foremkach do muffinek. Robiąc je z dodatkami, nakładamy ciasto do połowy foremki, dodajemy np pół łyżeczki masła orzechowego i dokładamy na wierzch drugą część ciasta- na równo z brzegami foremki.

ciasta bezglutenowe

ciasta bezglutenowe

Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. (bez termoobiegu). Pieczemy przez ok 25 minut. Później na 10 minut podwyższamy temperaturę do 200 stopni. Babeczki będą gotowe, kiedy się ładnie przyrumienią :)
Smacznego!

ciasta bezglutenowe
 


 

3 komentarze:

  1. A ja z kolei nie lubię słodyczy ;) Mogłabym się żywić wyłącznie mięsem i serem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tam moge miec nawet z glutenem, nie przeszkadza nam to na szczęście :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Staram się zaglądać do wszystkich, którzy zostawią u mnie ślad. Do zobaczenia.